Премиерът Николай Денков е поискал от Румен Радев да освободи шефа

...
Премиерът Николай Денков е поискал от Румен Радев да освободи шефа
Коментари Харесай

Премиерът Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС

Премиерът Николай Денков е изискал от Румен Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев.
Прочетете още
" Изпратих претекстовете си до президента за освобождение на Пламен Тончев като ръководител на ДАНС. Докладът с тези претекстове ще бъде оповестен ". Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков.

" Очаквах ръководителят на ДАНС да показа стимулирано предложение за освобождение на зам.-председателя Денев. Той е създател на справката, съдържаща непроверени и манипулативни изказвания, които дадоха началото на саботажа против машинното гласоподаване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че утвърждава противозаконните дейности на Денев и че няма възражения против потреблението ѝ за дестабилизиране на изборния развой. Тези дейности са умишлен удар против националната сигурност и демокрацията ", съобщи той.

По думите му справката е в нарушаване на закона. " Това е следващ случай, в който ръководителят на ДАНС не извършва отговорностите си, по тази причина изпратих претекстовете си за освобождението на Пламен Тончев от поста ръководител на ДАНС. Освен противозаконната интервенция на организацията в локалните избори, мога да посоча още няколко аргументи за това си искане. България влезе в сивия лист за пране на пари, а съществена координираща институция за осъществяване на рекомендациите от Комитета за битка с изпирането на пари, е ДАНС. Персонална отговорност носи ръководителят. Очевидно не се е справил с функционалностите си ", съобщи Денков. 

Според него при настоящето управление на ДАНС не може да бъде обезпечена устойчивостта на системата за отбрана на националната сигурност. " На 30 май ДАНС излезе с позиция, с която направи неприемливи за организацията политически мнения. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция, в която се съдържат политически оценки по отношение на политически фигури. Тези позиции опонират на законовите и етичните правила, по които работи организацията. Според тях ДАНС би трябвало да работи обективно и независимо, при съблюдаване на цялостен политически неутралитет. При митингите в бранш " Енергетика " не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС, а имаше нужда от такава. Неприемането на годишния отчет на ДАНС от 2022 година е казус. Това значи, че организацията не е дала отговор на упованията на Народно събрание ", акцентира министър председателят. 

Относно бъдещето на " сглобката " той уточни, че след балотажа на среща ще бъде решено какво ще се случи с нея.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР